Zwemdiploma?


Joey is een Shih Tzu pup van 3 maanden oud, die sinds een paar weken bij zijn nieuwe baasjes woont. Het is een erg vrolijk en ondernemend diertje. Hij ontwikkelt zich goed en zijn baasje laat hem zo nu en dan lekker in de tuin ravotten. Nu hadden we een paar weken geleden een periode van veel vorst, waardoor planten, straten en vijvers goed bevroren waren. Joey vond het heerlijk om door de sneeuw te lopen. En op de bevroren vijver kon hij nu mooi naar de overkant lopen....

U voelt het misschien al aankomen. Toen de dooi intrad, liep Joey weer lekker te banjeren door de tuin. Er lag nog wel een beetje sneeuw en een dun laagje ijs op de vijver. Joey wist niet beter dan dat hij over die vijver kon lopen. Zo ging hij ook nu weer vrolijk die kant op. Het ijslaagje was flinterdun. Het ging mis en Joey zakte door het ijs!Helemaal koppie-onder, hij kon er zelf niet meer uitkomen. Gelukkig kwam het baasje er tijdig achter en door haar snelle actie kon ze Joey uit de vijver tillen.

Maar Joey was wel erg kortademig geworden. Na een telefoontje met onze dierenkliniek, nam het baasje Joey mee voor onderzoek. Toen ik Joey zag, was hij erg koud en benauwd. De pup was onderkoeld, en had waarschijnlijk water in de longen gekregen. Om goed te kunnen inschatten hoe ernstig de situatie was, besloten we een röntgenfoto van de longen te maken. Daarop konden we zien dat er vocht in de longen terecht was gekomen, in met name één deel van de longen. 

Vijvers zijn, hoe schoon ze soms ook lijken, in het algemeen niet vrij van bacterien en andere micro-organismen. Als deze bacteriën in de longen terecht komen kan dat een longontsteking veroorzaken.

We besloten Joey aan het infuus met antibiotica te leggen en hem extra zuurstof te geven in een verwarmde couveuse. Hij bleef benauwd, dus die extra zuurstof had hij wel nodig. Joey is een aantal dagen bij ons op de praktijk aan het infuus en in de couveuse gebleven. Gelukkig ging het steeds een stukje beter met hem en uiteindelijk mocht hij weer naar huis. Daar heeft de eigenaar de antibioticakuur met tabletten afgemaakt. De kleine pup knapte zienderogen op. Joey heeft echt geluk gehad. Geluk bij een ongeluk!