Ziek van Parvo
De laatste tijd zien we bijna dagelijks patiënten met diarree de spreekkamer binnenlopen. Diarree, het heerst weer. Er zijn zo van die periodes dat een virus rondgaat onder de hondenpopulatie. Vaak gaat de diarree, soms met wat hulp, gewoon weer over. Maar af en toe is het niet zo onschuldig.
Zo kwam Luna onze praktijk binnen. Luna is een 9 weken oude kruising pup. Ze kwam binnen op de arm van de trotse en bezorgde nieuwe baas. „De pup had sinds twee dagen dunne poep. Vandaag was de ontlasting weer dunner geworden en er zat nu ook bloed bij”. Dat klonk niet goed. Het beestje zag er ziek uit. Ze was erg sloom, mager en had een doffe vacht.
Als een pup van die leeftijd zo ziek binnen komt met de klacht van bloederige diarree, dan ben ik alert en hoor ik de alarmbelletjes al rinkelen. Ik hoop dat het geen Parvo infectie is. Ik wil het zeker weten, eigenlijk wil ik het uitsluiten. Omdat Luna zo ziek was hebben we in overleg besloten om haar direct op te nemen en aan het infuus te leggen en in quarantaine te houden. Vervolgens hebben we intern een test gedaan op de Ziekte van Parvo. Helaas, wat ik al vermoedde, die bleek positief! Luna had de Ziekte van Parvo.
De Ziekte van Parvo is een zeer besmettelijke virusinfectie die bij jonge honden kan optreden als ze niet voldoende afweer hebben opgebouwd tegen dit virus. Deze afweer krijgen ze voor een deel mee van de moeder als die goed is gevaccineerd tegen dit virus. Zelf bouwt de pup de afweer op door middel van de drie opeenvolgende vaccinaties die de pup krijgt in de eerste maanden van zijn of haar leven (zes, negen en twaalf weken vaccinatie).
Als een hond besmet is met het virus raakt ook de omgeving besmet. Het Parvovirus kan in de omgeving ruim een jaar lang infectieus blijven. Om het indirecte infectiegevaar tegen te gaan vaccineren we dus de honden en is een goede hygiëne van belang omdat het een zeer resistent virus is.
Het Parvovirus maakt de darm van de hond ernstig ziek. De darm verliest zijn functie en de hond krijgt bloederige diarree, gaat braken, droogt uit, wordt erg sloom en steeds zieker. In veel gevallen leidt deze infectie uiteindelijk tot de dood. Zo ook bij Luna helaas. Ondanks infusen, medicijnen, speciale voeding en vooral veel ’Tender, Love and Care’, heeft ze de strijd verloren. Het baasje van Luna heeft nog meer honden. Gelukkig zijn die altijd goed gevaccineerd waardoor ze niet ziek zijn geworden.
Belangrijke les die wij hieruit kunnen leren: let goed op waar je je nieuwe pup vandaan haalt. Worden de ouderdieren goed gevaccineerd? Zijn de leefomstandigheden van de puppy's schoon? En zorg dan dat je je nieuwe pup een goede start geeft, laat hem/haar vaccineren zodat de afweer in de basis goed wordt opgebouwd.
Wat zijn de symptomen van Parvo:
Lusteloos, niet willen eten, braken, waterdunne bloederige diarree, uitdroging, hoge koorts.
Hoe kunnen we Parvo bij de hond voorkomen?
De beste preventie bestaat uit het vaccineren van de pup op zes, negen en twaalf weken. Dit vaccin zorgt voor de aanmaak van antilichamen. Na de herhaling op één jarige leeftijd volstaat een driejaarlijkse vaccinatie. Een volledig gevaccineerde hond is 100% beschermd tegen Parvo!
Waar kan je op letten bij de aanschaf van een nieuwe pup?
Let goed op waar je de pup vandaan haalt. Hoe is de Hygiëne van de locatie. Zijn de oudere honden goed gevaccineerd. Check of de pup al gevaccineerd is. En mocht je twijfelen bel dan gerust de dierenartspraktijk voor informatie.