Vuurwerkangst

December, een gezellige maand met leuke feestdagen maar ook knallende rotjes en gillende keukenmeiden! Veel huisdieren zijn niet zo blij met dit vuurwerk.

Honden blaffen en trillen als een rietje. Katten schieten achter de kast of onder het bed. Kortom: vuurwerkangst speelt op.
Vuurwerkangst uit zich bij onze huisdieren door zich te verstoppen, onophoudelijk te blaffen of miauwen, krabben aan tapijt of meubels, trillen, evt zelfs onzindelijkheid.

Om de maand december voor onze huisdieren wat aangenamer te maken, is het belangrijk om ze te leren dat vuurwerk niet iets is om bang voor te zijn. Het is hierbij heel belangrijk dat er tijdig mee begonnen wordt. Het beste is om hier 1 jaar van te voren mee te gaan oefenen met je dier. Er is hiervoor een CD gemaakt, waarop de vuurwerkgeluiden in verschillende sterkten zijn opgenomen. Deze CD is bij ons verkrijgbaar en onze assistente kan hierover meer informatie geven.

Om de gedragstherapie meer effect te laten hebben en om je huisdier wat relaxter te maken is het mogelijk een Adaptil of Feliway verdamper te gebruiken. Deze stop je in het stopcontact in de ruimte waar het huisdier zich het meest bevindt. Er bestaat ook een Adaptil halsband of tabletten voor de hond met hetzelfde effect. De verdamper of halsband werkt op basis van feromonen waardoor uw dier rustiger wordt. Hiermee moet je 3-4 weken voor oud en nieuw beginnen.

Tevens hebben we voedingssupplementen als Zylkene, of tabletten als Clomicalm, die al ruim van tevoren gegeven moeten worden om voldoende effect te hebben, het blijft daarbij belangrijk met gedragstherapie tijdig te starten. Je moet hierbij denken aan minimaal een periode van 2 maanden voordat het vuurwerkprobleem gaat spelen. Oktober is dan een goede maand er al mee te starten. 

Ondanks goede gedragstherapie kan het zijn dat uw huisdier toch erg bang is, met name op 31 december als het vuurwerk volop losbarst.
Belangrijk is dan dat u ervoor zorgt dat uw hond/kat kan wegkruipen naar een veilige verstopplek, evt bedekt met kleden. Beste is dat een plek die hij/zij al kent, waar hij zich veilig voelt, en die hij associeert met iets leuks (speeltjes, koekjes). Liefst niet te dicht bij een raam of deur. Katten willen graag hoog zitten, dus creeer voor uw kat een verstopplek op hoogte.

Op 31 december zelf is het belangrijk dat alle ramen en deuren en katteluiken gesloten zijn. Laat uw hond eerder op de dag lekker lang uit op een rustige plek, liefst zodanig dat hij al een beetje moe is.
Het beste is om de gordijnen dicht te doen en de radio of TV aan. Zo ziet uw huisdier de lichtflitsen van het vuurwerk niet, en hoort hij de knallen minder. Laat in geen geval uw huisdier alleen achter. Mocht hij bang en onzeker zijn, zorg ervoor dat u dit gedrag niet bekrachtigt, met andere woorden: troosten is uit den boze. U kunt hem wel afleiden door spelletjes te doen met hem/ haar.

Mocht ondanks deze tips de angst en onzekerheid zo erg zijn dat u wat wilt doen met medicatie, dan hebben wij rustgevende en angstverlagende tabletten hiervoor in de vorm van Alprazolam of Diazepam. Deze zijn verkrijgbaar aan de balie van onze praktijk.

Heeft u vragen en wilt u weten wat voor uw situatie het beste is? Vraag het aan onze assistentes, zij kunnen aan de hand van uw verhaal een passend advies geven.

 

vuurwerk