Tico, zoek stok.

 
Tico is een 5 jaar oude Jackrussel reu. Hij is enthousiast en speels en gaat heel graag met het baasje naar het bos. Vorige week kwam Tico op het spreekuur, omdat hij plotseling heel veel kwijlde uit de bek.

Na een wandeling in het bos was hij erg lusteloos. De eigenaar vertelde mij dat hij regelmatig met stokken speelt. Ook die dag dat ze naar het bos waren geweest.

Bij inspectie van en in de bek zag ik geen bloed of wond op de tong. Wel viel me op dat de tong enorm gezwollen was. Dat zou kunnen wijzen op een allergische reactie.
In het bos komt een hond van alles tegen. Zo snuffelt hij overal aan en eet hij soms dingen die hij anders niet in zijn voerbak vindt.
Op basis van dit eerste onderzoek gaf ik Tico twee injecties: één tegen allergie en antibiotica tegen infectie. En dan even afwachten hoe Tico hier op reageerde. Zo krijg je meer informatie voor eventueel verder onderzoek.

Een week later kwijlde Tico nog steeds en toonde sloom. Hij at wel maar was nog niet top fit.

Deze signalen horen niet echt meer bij een allergiebeeld, daarvoor houden ze te lang aan.

In dit geval moesten we dus verder onderzoek doen, om te kijken wat er met Tico aan de hand was. In overleg met de eigenaar hebben we Tico onder narcose gebracht. Zo kan je de bek nog beter onderzoeken. De tong was nu minder gezwollen en beter te onderzoeken. Aan de zijkant van de tong zat een verdikking. Door goed te voelen ontdekte ik dat er iets hards in zat. Dat kon weleens de oorzaak zijn van het vele kwijlen van Tico. Door een klein sneetje over de dikte heen te maken kon ik met een tangetje naar binnen op zoek naar het 'harde ding'. En wat bleek: Ik haalde er een stuk stok van 5 cm lang en 1 cm breed uit!

Bij het spelen in het bos was Tico in zijn enthousiasme boven op een stok gesprongen. Hierbij doorboorde de stok de tong en er brak een stuk af!! Wat een pech!

Het zal een hele opluchting zijn voor Tico dat hij weer normaal zijn tong kan bewegen als hij zijn brokjes eet!