Sjaantje was de klos.

 
Sjaantje, een 3 jaar oude europese korthaar poes, kwam op het spreekuur.

Sjaantje was ziek, heel ziek! Ze braakte al 2 dagen en was erg down. Ze wilde helemaal niets meer eten. Drinken deed ze wel, maar ze braakte alles steeds weer uit. Het baasje van Sjaantje kon mij niet vertellen of ze nog gepoept had. Er zijn namelijk nog meer katten in huis die dezelfde kattebak gebruiken.

Als een dier veel braakt en ook het water weer uitbraakt, dan gaan we onder andere denken aan een afsluiting van de darm. Als er een darmafsluiting is, dan kan het voer en drinken nog maar 1 kant op en dat is aan de voorkant er weer uit!

Ik zag voor me een hele zieke poes, die uitgedroogd en lusteloos was. Toen ik haar buik voelde, voelden de darmen aan als een pasteuze worst. Dat kan komen door de uitdroging, maar in dit geval leek het ook alsof de darmen op een hoopje in de buik lagen. Toen ik in de bek keek, zag ik wat er aan de hand was. Er zat een fijne draad garen om de tongbasis geslagen. Deze sneed in het slijmvlies van de tong. En de rest van het garen had Sjaantje doorgeslikt. Dat was verderop in het maagdarmkanaal terecht gekomen.

Het gevaar van dat fijne garen is dat het heel scherp kan zijn zodat de tong doorsneden wordt. Het dier zal proberen het garen door te slikken en daardoor snijdt het steeds meer in de tongbasis. Ten tweede kan het garen in de maag en de darmen terecht komen en de darmen insnoeren. Deze worden dan als het ware aan een draadje geregen. Zo kan er ook schade aan de darmwand ontstaan met een buikvliesontsteking tot gevolg.

Weinig katten laten zich graag in de bek kijken. We hebben Sjaantje onder narcose gebracht om het garen uit haar bek te verwijderen. Het touwtje kwam wel los van de tong, maar bleef vastzitten in de buik. Het was niet mogelijk om het garen op deze manier geheel te verwijderen. Sjaantje moest worden geopereerd.

Na de voorbereiding van wassen en scheren werd Sjaantje aangesloten aan de gasnarcose en de bewakingsapparatuur en begonnen we met de operatie. Het garen zat op verschillende plaatsen verstrikt en veroorzaakte een knoop in de darmen. Uiteindelijk hebben we op 5 plaatsen sneetjes in de maag en de darmen gemaakt om het garen uit de buik van Sjaantje te verwijderen.

Twee uur later konden we haar lekker wakker laten worden op een warme plek in de uitslaapkamer van de praktijk, waarna het herstelproces kon beginnen.

Zo zie je maar wat een klosje garen teweeg kan brengen! Het is leuk speelgoed voor de kat, maar kijk wel uit dat ze het niet inslikt!