Ontlasting geeft verlichting.

 
Kim, een kat op leeftijd, kwam voor een vaccinatie. Als de dieren bij ons komen voor een vaccinatie dan voeren we altijd een algemeen lichamelijk onderzoek uit om te kijken of het dier gezond is. Alleen dan kunnen we een enting geven. 

Kim heeft een medisch verleden door obstipatieklachten. Obstipatie is een probleem op zichzelf. Als een kat obstipatie heeft kan ze moeilijk van de ontlasting afkomen. Dit kan zo erg worden, dat ze volledig verstopt raakt en stopt met eten of gaat braken. Het is een probleem dat vooral voorkomt bij katten, meestal oudere katten. Vaak werkt dan de zenuwvoorziening naar de dikke darm niet meer optimaal. De peristaltiek wordt minder. De dikke darm haalt wel vocht uit de ontlasting maar kneed niet meer goed de ontlasting naar de uitgang toe. Zo kunnen de harde keutels lastig worden uitgepoept. 

Wat kan je doen bij een kat met obstipatie? Om obstipatie te voorkomen kan je met laxeermiddelen proberen de ontlasting zachter te maken, waardoor deze makkelijker 'doorglijdt' richting anus. Vezelrijke voeding zorgt er ook voor dat de ontlasting soepeler wordt. Maar als de ontlasting al keihard is geworden, dan kan je het alleen nog rectaal met de hand verwijderen. Je ontlast zo het dier en dat geeft op dat moment een enorme verlichting. Als de dikke darm niet meer optimaal werkt blijft de obstipatieklacht terugkomen.

Zo ook bij Kim. Kim kreeg al lange tijd regelmatig een klisma, een laxeermiddel en het vezelrijke voer. Steeds vaker bleek Kim verstopt te zitten met keiharde keutels. Daarom hebben we bij Kim besloten een groot deel van de dikke darm (het colon) te verwijderen. Colonextirpatie is een buikoperatie waarbij je een groot deel van de niet goed functionerende darm verwijdert. Hiermee bereik je ook dat er veel minder vocht uit de ontlasting wordt geresorbeerd, waardoor de ontlasting niet meer zo hard wordt.

Na het algemeen onderzoek bij Kim bleek ze gezond en hebben we haar ingeënt. Haar baasje vertelde me dat het erg goed met haar gaat. Ze krijgt vezelrijke voeding en ook nog wat laxeermiddel, maar ze is niet meer verstopt geraakt. Wat een verlichting voor Kim.