Koud-water-staart?

Rick is een Flatcoat retriever van bijna 8 jaar. Rick houdt heel erg van zwemmen. Op een frisse, maar zonnige dag in april was Rick een heel eind aan het zwemmen geweest in de vijver in het bos. Lekker spelen met stokken en ballen, dat vindt hij het mooiste wat er is. Toen Rick na het spelen uit het water kwam, deed zijn staart niet meer mee! Zijn baasje was ongerust. Misschien was de staart gebroken?

Hij belde onze praktijk en maakte een afspraak om met Rick langs te komen. Ik heb Rick onderzocht en met name de staart goed bevoeld en bekeken. Het was pijnlijk aan de basis van de staart, verder zat er weinig spierspanning in de staart. De staart leek verlamd.

Als een staart (of bv een poot) op deze manier niet meer doet wat hij doen moet, dan ga je denken aan een verlamming, een kneuzing of een breuk. Om daar onderscheid in te maken ga je de staart klinisch onderzoeken. Als de staart gebroken is, kan je vaak de fractuur wel voelen. Maar er kan natuurlijk ook een staartwervel ontwricht zijn (uit de kom geschoten). Met behulp van een röntgenfoto kan je een breuk of ontwrichting goed in beeld brengen.

De staart bleek niet gebroken te zijn. Bij een hond met zo'n verhaal is het meestal ook geen echte verlamming. Wat Rick had is een ‘Cold Water Tail’, we noemen het ook wel een koud-water-staart.

Zo’n koud-water-staart is een soort kneuzing van de staart als gevolg van zwemmen in koud water. De staart lijkt dan verlamd. Dit gaat vaak vanzelf weer over. De staart zal binnen 1-2 weken weer normaal gaan functioneren. Eventueel kunnen we wat pijnstillers geven als de hond er veel pijn aan heeft, maar dat is niet altijd nodig. Het komt vaak voor bij jacht- of werkhonden met een bredestaartaanzet.

Flat coated retreever www

En zo geschiedde het ook bij Rick. Twee weken later stond de staart weer mooi rechtop te kwispelen!

Zwemmen in heel koud water kan dus een koud-water-staart opleveren. Zorg in zo’n geval dat de hond weer lekker warm wordt en geef ‘m rust. Ook als een hond veel staartactiviteit heeft gehad kunnen we dit verschijnsel tegen komen.

Bij twijfel kunt u een afspraak maken bij de dierenarts. We kunnen dan zeker weten of er geen sprake is van pijn, een breuk of een ontwrichting!