Jeuk, een irriterend probleem!

 
Afgelopen week zag ik Rudolf op de praktijk, een stevige, bruine labrador. Rudolf had last van jeuk, met name aan zijn kop. Hij schuurde langs het tapijt en met zijn poten krabte hij zijn kop op verschillende plaatsen kapot, tot bloedens toe!

Vooral in het voorjaar is jeuk een veelvoorkomende klacht bij huisdieren. Als een dier jeuk heeft kan je natuurlijk medicijnen tegen de jeuk voorschrijven, maar het is beter om de oorzaak van de jeuk op te sporen. 

Dat doen we door eerst de meest voorkomende oorzaken van jeuk aan te tonen of uit te sluiten. Vervolgens kan je bijvoorbeeld huidafkrabsels, biopten of het bloed onderzoeken.

Vlooien en teken komen in deze tijd van het jaar veel voor als veroorzaker van jeuk. Voordat we aan de ingewikkeldere huidziektes gaan denken, sluiten we eerst de aanwezigheid van deze lastpakken? uit. Als je 'geluk' hebt, dan kam je met een vlooienkam levende vlooien van het dier af. Maar meestal toon je de vlooienbesmetting aan doordat je 'vlooienpoepjes' vindt. Dit  zijn kleine zwarte korreltjes die in de vlooienkam achter blijven als je de vacht goed doorkamt. De vlo zelf is een 2-3 mm groot, roodbruin beestje met grote springpoten. Vlooien planten zich snel voort, zeker met warm weer. En voor je het weet heb je een ware vlooienplaag. Een vlooienbesmetting leidt vaak tot veel jeuk bij het dier, met name op de voorkeurslocaties als de onderrug, de staartbasis en de buik. De vlooientijd loopt van maart tot ongeveer oktober, een beetje afhankelijk van de buitentemperatuur. Ook teken zijn in deze periode actief.

Teken zijn wat groter dan de vlo. Ze zijn groen-grijs van kleur en bijten zich vast in de huid van het dier. Zo nuttigen ze hun bloedmaaltijd. We noemen dit een 'tekenbeet'. Een teek kan besmet zijn met ziekteverwekkers. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Daarom is het heel belangrijk dat we onze dieren geregeld nakijken op teken in de vacht. Liefst dagelijks als ze veel in het bos of bij struikgewas rondlopen.Met het mooie weer is het dus opletten geblazen om een vlooienplaag of de gevolgen van een tekenbeet voor te zijn. Voorkom irritatie en bescherm je huisdier tegen deze lastpakken.Er zijn hiervoor heel veel producten op de markt: shampoo's, sprays, pipetten, pillen en banden om de parasieten in verschillende stadia te doden. Wij geven de voorkeur aan een pipet of een tablet tegen vlooien en een band tegen teken. Onze assistentes kunnen u hierover goed informeren wat voor uw dier het beste is.

Rudolf bleek geen vlooien of teken te hebben. Bij Rudolf heb ik besloten dat we verder moeten kijken met behulp van biopten en eventueel bloedonderzoek om te weten waar de jeuk vandaan komt. Hij heeft eerst antibiotica gekregen om de irritatie en de wondinfectie tot rust te brengen.