Geen T-Bone in 2014!

Stella, een 4,5 jaar oude Labrador Retriever, houdt wel van een lekker hapje. Haar baasjes wilde haar eens lekker verwennen met een echt stuk vlees met bot van de slager. Dat was smullen! Stella had ‘t in een mum van tijd op. Maar, bereid je voor op een bittere nasmaak. 

Stella werd er misselijk van, kreeg last van een gevoelige buik en braakte. Een paar dagen later kon ze zelfs geen water meer binnenhouden. Dat was het moment om toch maar eens de dierenarts te bezoeken. Stella kwam binnen met een doffe vacht en een opgetrokken buik. Het water dat ze in de wachtkamer dronk, kwam er snel weer uit. Bij de buikpalpatie, die pijnlijk was, voelde ik een verdikking links voorin de buik. Op de röntgenfoto was een darmafsluiting zichtbaar, waardoor we besloten direct te opereren.

Tijdens de operatie zag ik een scherp stuk bot vastzitten in de dunne darm en twee kleine gaatjes (perforaties) in de darm. Hierdoor is er per definitie al sprake van een buikvliesontsteking (peritonitis). Via die gaatjes komen namelijk darmsappen, bacterien en eventueel voedselresten in de buikholte terecht. Dat zorgt voor een ontstekingsreactie van het buikvlies. Het zag er niet goed uit voor Stella. De darm waar het stuk bot inzat, was voor een groot deel donkerrood verkleurd. Dit ‘zieke’ stuk darm moest worden verwijderd.

De operatie verliep voorspoedig. We hebben een nieuwe aansluiting gemaakt in de darm. Na grondig spoelen van de buik, hebben we de buik kunnen sluiten. Dat spoelen is nodig om zoveel mogelijk bacterien, die in de buikholte waren terechtgekomen via de perforaties, uit de buik te halen. Nu was het afwachten geblazen. Stella bleef nog twee dagen aan het infuus op de praktijk. De volgende dag toonde ze zich een stuk beter. Ze dronk graag, braakte niet meer, en kwispelde vrolijk met haar staart. Dat gaf ons goede moed. 

 

Helaas, de derde dag kreeg Stella een terugval. De buikvliesontsteking stak weer de kop op. Nog een aantal keren hebben we de buik gespoeld. Ondanks de antibiotica, heeft dit niet mogen baten. Stella overleed de vijfde dag na de operatie aan de gevolgen van de buikvliesontsteking. 

Frustrerend, we hebben haar in 2013 achter moeten laten. Het was een vrijwel onmogelijke strijd, naast alle inzet hoop je dan toch op een wonderbaarlijke genezing. Scherpe botten kunnen inwendig veel schade aanbrengen. Liever dus wat extra aandacht voor uw huisdier in de vorm van een uitje, een brokje of een ‘aai over de bol’. 

We wensen u een gezond en vrolijk 2014 toe!