Daar stond Gizmo met een bek vol tanden.

Gizmo kwam hoestend binnen op de praktijk. Dat was ook de reden van de eigenaar om onze praktijk te bezoeken. „Wat zou het kunnen zijn?” was de vraag. De eigenaar had al wel opgemerkt dat er een onaangename geur uit de bek van Gizmo kwam.

Om een antwoord op de vraag te vinden beginnen we eerst met een grondig lichamelijk onderzoek. Daarbij kijken we ook naar het gebit. Terwijl Gizmo op de behandeltafel stond keek ik in zijn bek. Het gebit van Gizmo was er slecht aan toe. Ik zag dat er veel tandsteen aanwezig was en merkte enkele losse tanden op.

Voor een gebitsreiniging brengen we de hond of kat onder narcose zodat we alle ruimte krijgen om overal schoon te kunnen maken. In overleg met de eigenaar hebben we besloten om Gizmo te helpen met een gebitsreiniging.

Terwijl Gizmo rustig lag te slapen kon ik goed zien wat er aan de hand was in de bek. Op veel plekken zaten ontstekingen, veroorzaakt door te veel tandsteen, en losse elementen. De toestand in de bek was zo erg geworden dat tanden en kiezen los gingen zitten. Dat moest haast wel een drama zijn voor Gizmo.

De los zittende elementen heb ik moeten verwijderen. Na het verwijderen van het tandsteen heb ik alle overgebleven gebitselementen weer netjes gepolijst. Dat wat er nog zat hebben we weer mooi opgepoetst. Na de behandeling mocht Gizmo zijn roes uitslapen.

 

IMG 9144 Gizmo
Gizmo met een schoongepoetst gebit.

Als het tandvlees ontstoken is, dan kunnen de bacteriën ook verderop in de keel/ luchtpijp een ontsteking veroorzaken, wat kan leiden tot hoesten. Ook is bekend dat deze bacteriën in de bek elders in het lichaam tot problemen kunnen leiden. Zo zijn hartklepproblemen, nier- en leveronstekingen terug te voeren op gebitsproblemen.

Een week na de behandeling vertelde de eigenaar dat Gizmo enorm is opgeknapt! Sterker nog, het stoorde Gizmo niet dat zijn bek nu minder vol met tanden zat. Hij hoestte niet meer en was beter te pas dan ooit tevoren! En dat is heel fijn om te horen. Een gezond gebit kan veel narigheid voorkomen.

Februari maand van het gebit

Omdat voorkomen beter is dan genezen vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van het gebit. Jaarlijks doen we mee met de Landelijke actie voor gebitsverzorging.

In de maand februari kunt u gratis het gebit van uw hond of kat laten checken door ons. Als een behandeling nodig is, dan krijgt u 10% korting op de behandeling en op de aanschaf van een gebitsverzorgingsset.

Lees ook de actie op onze site. >>

Bel voor informatie of het maken van een afspraak met onze praktijk.
T 074-2770010

 

 


<< Ga terug