Brute schade door maden.

Vorige week kwam Brutus het konijn bij ons op de praktijk. Hij at niet meer en was erg sloom. Hij werd binnengebracht in een mandje, waar zijn baasje lekker veel hooi in gedaan had. Brutus had al een poosje wat problemen gehad met zijn ontlasting. Hij had vaak diarree.

Toen ik brutus uit zijn mandje haalde en hem nakeek, kwam ik een grote wond tegen bij zijn staart. En in die wond kropen allemaal kleine larfjes...Maden!

Als vliegen eitjes leggen, komen hier maden uit, die zich dan weer doorontwikkelen tot jonge vliegjes. Vliegen leggen vaak hun eitjes op een warme vochtige plek. Als een konijn diarree heeft, blijft er vaak wat ontlasting plakken aan het gebied onder de staart. Dit is een ideale plek voor vliegen om eitjes te leggen. Het gevolg is dus dat daar maden uitkomen. Deze maden zijn erg hongerig en beginnen te eten! De maden eten zich een weg dwars door het konijn heen, vaak zo de buikholte in.

Dit is erg onaangenaam tot zelfs zeer pijnlijk voor het konijn. Hij wordt ziek, sloom en stopt met eten.

Het is erg belangrijk om er dan op tijd bij te zijn. Als de maden al door de spierlagen de buikholte in zijn gekropen, dan gaat het konijn vaak dood aan de gevolgen hiervan.

Als je er op tijd bij bent, kunnen we de maden er nog afwassen en de wond behandelen.


Belangrijk in de lente en zomerperiode is dus, dat je elke dag onder de staart van het konijn kijkt of het er daar goed uit ziet. Check elke dag of je konijn normale keutels produceert. De maden kunnen er binnen 24 uur opeens zijn en als je dan een dag later pas kijkt, is het probleem al groot.

Mocht je zien dat je konijn diarree heeft, maak het dan goed schoon en droog onder de staart en neem contact op met onze praktijk. De diarree moet zo snel mogelijk behandeld worden, om problemen te voorkomen.

Brutus was te laat bij ons om het probleem met de maden op te lossen. De wond was al heel groot, de made waren al helemaal naar binnen gekropen. We hebben Brutus uit zijn lijden verlost.

 

Vlieg-300x224

Maden bij het konijn worden veroorzaakt door vliegen.

<< Ga terug