“Bedankt voor de Steengoede zorg”

Voor Pasen werd ‘Romy’ met spoed binnen gedragen. Het ging slecht met haar, ze kon niet meer staan, was apathisch, onderkoeld, had veel pijn en plaste sinds een paar dagen bloed. Wij kenden deze Romy niet, de eigenaar kende ons wel. Hij had al eens eerder onze praktijk bezocht met de hond van zijn dochter, die wel vertrouwd is met onze praktijk. Onze manier van werken sprak hem toen aan en dat deed hem nu besluiten om bij ons hulp te vragen. Hij volgde zijn gevoel en wilde dezelfde zorg voor zijn Yorkshire teefje van 8 jaar oud.

De toestand van Romy was zorgelijk. We hebben haar opgenomen, direct aan het infuus gelegd en ervoor gezorgd dat ze eerst weer op temperatuur kon komen. Omdat haar buik erg gevoelig was hebben we een echo gemaakt. Op de echo waren vreemde boogvormige schaduwen te zien in de gebied van de blaas. Het bloedonderzoek liet zien dat ook de nierfunctie van Romy niet goed was. Toen ze weer een normale temperatuur had en iets opknapte van het infuus hebben we een röntgenfoto gemaakt van de buik. Daar werd direct duidelijk wat die boogvormige structuren op de echo waren. De urineblaas zat ‘barstensvol’ met enorme blaasstenen. Het was duidelijk, Romy moest geopereerd worden.
Er kwamen 21 stenen uit haar blaas, variërend in grootte. Geen wonder dat ze haast niet meer kon plassen. De operatie verliep goed. Romy maakte een vlotte indruk na de operatie, opgelucht en verlost van al die stenen. Wel is het dan nog even afwachten hoe zo’n beestje zich herstelt. Om te herstellen is vaak wat meer tijd nodig. Maar gelukkig kwam ze voor de controle kwispelend en vrolijk de praktijk binnen gewandeld.
Rontgen

Zelf hebben we, in al die jaren, nog nooit zo’n hoeveelheid en grote blaasstenen in 1 hond gevonden. Wonderlijk dat ze nu pas liet zien dat ze er echt last van had. Blaasstenen van dit formaat hebben wel wat jaren nodig om zo groot te worden.

Romy krijgt voortaan speciale voeding om te voorkomen dat blaasgruiskristallen en blaasstenen zich kunnen vormen. Al met al een verhaal met een goede afloop: Een blije Yorky, blije baasjes en een heerlijke taart als dank voor de ‘steengoede zorg’. Mooi werk!

 
Romy


 
 
 
Blaasstenen
taart


<< Ga terug