Back to the roots.

Veel mensen die uiteindelijk besluiten dierenarts te willen worden, zijn in hun jonge jaren geïnspireerd door James Herriot.

In de jaren '78-'90 is een televisie serie gemaakt, ‘All creatures, great & small’, verhalen van een dierenartsenpraktijk gelegen in het prachtige Yorkshire Dales National Park in Noord-Oost Engeland. Hoofdrolspeler James Herriot is een dierenarts die samen met collega Siegfried en coassistent Tristan de grote en kleine dieren beter maakt in deze prachtige Engelse streek. De serie schetst het leven van deze dierenartsen, hun werk, maar meer nog de relaties tussen de mensen aldaar.

Ook ik werd door deze serie geinspireerd. En tot mijn grote vreugde werd ik samen met mijn echtgenoot, tevens collega-dierenarts, gevraagd door een Engels reisblad ‘So British and Irish’ om als freelance journalist de regio van James Herriot te gaan bekijken om er een artikel over te schrijven.

James WWW

Vorige week was het zover en zijn we met zijn tweeën op de boot gestapt naar Hull. In Thirsk hebben we het museum, de vroegere praktijk van James Herriot bekeken. Mooi om te zien hoe James daar zelf met allerlei flesjes en poeders in de weer moest om de juiste medicatie te bereiden voor de zieke koe. Tegenwoordig hebben we de pilletjes en drankjes ‘kant en klaar’ op de plank staan voor de verschillende aandoeningen. We hebben de nagemaakte filmset bezocht en James Wright, de vroegere collega van James en Siegried, heeft ons rondgeleid door de regio. De route ging langs verschillende idyllische plaatsjes waar de afleveringen van de serie zijn opgenomen. Wat is Engeland een prachtig land!

En wat nog het mooiste was: We hebben zelf de introscene van de serie nagespeeld en geflimd. Ergens in Swaledale in the middle of nowhere, waar James met zijn auto de hoek omkomt en door een plas water rijdt. Hilarisch! James Herriot zelf is inmiddels overleden, zijn echte naam was James Alfred Wight.

Wat een droom is voor veel dierenartsen hebben we echt beleeft! Back to the roots, back to James Herriot! Wat een mooie ervaring. Het artikel verschijnt in de winter editie 2013 van het tijdschrift 'So British and Irish'.