Hoge nood.

Jerry, een eenjarige kater, kwam maandagmiddag binnen met zijn baasje. “Hij is ineens zó ziek”, vertelde de eigenaar. “Gisteren was alles nog goed, nu is hij lusteloos, wil niet eten. Hij gaat vaak naar de kattenbak, waar hij luid miauwend probeert te plassen. Zonder resultaat....”.

 Dat klonk voor mij als een dier met hoge nood. Plasnood wel te verstaan. Al snel bleek dat dit echt een spoedgeval was. Bij het onderzoeken van Jerry voelde ik een erg harde, zeer pijnlijke urineblaas in zijn buik. De urineblaas zat verstopt waardoor hij niet meer kon plassen.

Als de urineblaas bij een kat verstopt zit, dan kan het dier zijn urine niet meer kwijt. De nieren, waar de urine geproduceerd wordt, hebben als belangrijkste functie het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Als de urine niet weg kan houdt het lichaam de afvalstoffen vast; daar wordt zo’n kat dan erg ziek en sloom van. Een kater die wel aandrang heeft om te plassen maar niet kan plassen noemen we een ‘plaskater’.

Bij Jerry moesten we de verstopping in de plasbuis verhelpen. Dat doen we door een urinekatheter, een heel dun buisje, in de plasbuis te schuiven. Soms lukt dat vrij gemakkelijk, maar soms is het heel gevoelig waardoor een sedatie, een licht roesje, nodig is om te kunnen katheteriseren. 

 

We hebben Jerry gesedeerd en na het toedienen van een middel dat de plasbuis doet verslappen, lukte het om doorgang naar de blaas te krijgen. Uit de blaas kwam veel bloederige urine met blaasgruis, dat zijn hele kleine kristallen. De oorzaak van de verstopping. Uitgebreid spoelen heeft de blaas weer schoongemaakt. Jerry is twee dagen in de kliniek gebleven met de urinekatheter in de blaas. De derde dag hebben we de katheter verwijderd. Dan is het altijd spannend of de kat weer zelf kan plassen. Jerry liet zien dat hij zelf weer kon plassen en dat is voor ons het teken voor ontslag uit de kliniek. Met medicatie en een blaasgruisdieet mocht hij weer naar huis.

Blaasgruis ontstaat onder invloed van bepaalde voedingsstoffen die een dier eet en het milieu in de blaas. Er ontstaan kristallen in de urine die uiteindelijk gaan klonteren, waardoor er steentjes worden gevormd. Deze kunnen tot verstoppingen leiden. Speciale voeding kan deze kristalvorming voorkomen of oplossen. Deze voeding wordt  voor langere tijd of in sommige gevallen voor altijd voorgeschreven om een herhalingsgeval te voorkomen.