Vervelende klier.

De kat Skipper van 14 jaar is al een tijdje niet helemaal fit. Nu at hij al vier dagen zelfs bijna niets meer en had hij de laatste dagen ook diarree. Skipper was heel mager geworden. Zijn baasje besloot Skipper eens goed na te laten kijken en zodoende stond hij bij ons in de spreekkamer.

Als een kat met zo'n verhaal binnenkomt besteden we naast het klinisch onderzoek extra aandacht aan het hart, de longen en de buik. En bij een kat van deze leeftijd kijken we ook specifiek nog naar de schildklier. Hoewel Skipper niet helemaal het typische beeld van een schildklierprobleem liet zien, dacht ik uit ervaring hier wel aan. Bij schildklier-patiënten zien we vaak dat ze juist veel eten en drinken. Maar Skipper was al te ziek: had diarree, voelde zich slecht en at daardoor nauwelijks.

De schildklier zorgt ervoor 'dat het kacheltje brandt' in het lichaam. Om te testen of de schildklier goed functioneert moeten we bloed afnemen. Een speciaal laboratorium kan dan de T4-waarde in het bloed meten. Als de T4-waarde te hoog is, dan werkt de schildklier te snel en brandt de kachel dus te hard, waardoor je te veel energie verbrandt. Bij een kat wordt een te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie genaamd, in veel gevallen veroorzaakt door een tumor. We zien aan de kat dat deze heel onrustig wordt, erg veel honger en dorst krijgt, mager wordt en soms veel gaat vocaliseren (miauwen). Het bloedonderzoek kan dan uitsluitsel geven over de oorzaak van deze symptomen

Bij Skipper bleek de T4-waarde inderdaad veel te hoog.

Er zijn verschillende manieren om deze hyperthyreoïdie aan te pakken. Je kunt de schildklier geheel of gedeeltelijk operatief verwijderen. Je kunt tabletten geven die de schildklier gaan afremmen. Of je kunt met speciaal voer waar zeer weinig Jodium in zit, de T4-waarde in het bloed laten dalen, waardoor 'de kachel' weer op normaal vermogen gaat branden.

Bij Skipper hebben we besloten eerst de schildklier af te remmen met tabletten. Met goede voeding en de tabletten is Skipper zich weer een stuk beter gaan voelen. Na een maand bleek ook de bloedwaarde goed. We hebben besloten om te stoppen met de tabletten en nu te kijken of we de waarde stabiel kunnen houden met de speciale voeding. Over enkele weken gaan we weer de bloedwaarde testen en als deze binnen de norm valt kan Skipper weer redelijk normaal door het leven.