Verantwoord vaccineren: Vaccicheck!

Per 1 mei 2015 zijn we gestart met het testen van de afweer van de hond tegen bepaalde virussen, voordat er opnieuw gevaccineerd gaat worden.


In de volksmond wordt het ook wel 'titeren' genoemd. Hiervoor nemen we wat bloed af bij de hond, en gaan daarna testen wat de antistoffen concentratie in het bloed is. De test die we gebruiken heet Vaccicheck.

Zo kunnen we de afweer meten voor de volgende virussen: Canine Distemper virus (hondeziekte), Canine Adenovirus (besmettelijke leverontsteking) en Canine Parvovirus. Er is geen enkele twijfel over dat we met behulp van vaccinaties de antistoffen titers van deze ziektes op peil moeten houden.
Zonder vaccinatie (zonder antistoffen) zijn Hondenziekte en Parvo bijna altijd dodelijk, Besmettelijke Leverontsteking en Ziekte van Weil vaak dodelijk of laten ondanks behandeling veel schade achter.

Bij de ziekte van Weil heeft het bepalen van de antistof titer geen of beperkte waarde omdat deze antistoffen slechts kort bestaan en er geen correlatie bestaat tussen antistoftiters en bescherming. De vaccinatie tegen deze ziekte (Lepto4) blijft dus jaarlijks nodig.

Dezelfde dag nog weten we dan of uw hond alweer toe is aan de nieuwe vaccinatie, of dat we het nog even uit kunnen stellen. Als blijkt uit de test dat de afweer nog voldoende is, dan hoeft de cocktail enting nog niet gegeven te worden. Als we zien dat de afweer daalt, dan weten we dat we weer moeten vaccineren.

Het grote voordeel van deze test is, dat je niet onnodig teveel entstof inspuit bij je trouwe kameraad. In onze praktijk hanteren we al een voorzichtig entbeleid. De mogelijkheid om het titeren aan te kunnen bieden zien we als extra dienstverlening.

Voor meer informatie hierover, of voor het maken van een afspraak om de test te laten doen, kunt u bellen met de assistente op ons gebruikelijke telefoonnummer 074-2770010

titeren