Spijkers met koppen.

 
Deze week kregen we een hond binnen van 1,5 jaar oud en hij heet Jaap. Een lekker enthousiaste Labrador, die alles probeert op te eten wat los en vast zit. Of in elk geval even wilt proeven....

Het was lekker weer en de kinderen van het gezin waren in de tuin een hut aan het bouwen. Met houten planken, spijkers en een hamer waren ze flink in de weer. Een potje met spijkers viel om, en Jaap greep zijn kans. Even proeven. Binnen een mum van tijd had hij een hap van de spijkers opgegeten. Gelukkig werd het gezien door de kinderen. Ze snelde naar binnen om het aan hun vader te vertellen.

De eigenaar van Jaap belde naar de praktijk en legde ons het verhaal voor. We hebben Jaap direct naar de praktijk laten komen. Jaap was erg vrolijk, nieuwsgierig en had nergens last van. Om te kijken of er inderdaad spijkers in de buik zaten hebben we een röntgenfoto gemaakt. Op een röntgenfoto kan je ijzer goed zien, dus ook de spijkers als die in de buik zitten.
En inderdaad! Er zaten maar liefst 8 spijkers in de maag van Jaap. We besloten om meteen te opereren. In zo’n geval moet je wel een beetje ‘doorpakken’ om schade voor te zijn.

In ons dagprogramma houden we altijd rekening met onvoorziene spoedgevallen. We reserveren daar elke dag tijd voor. We willen in zo’n geval flexibel kunnen inspelen op de situatie. Zo konden we ook Jaap snel helpen.

Als je spijkers in de maag zou laten zitten dan kunnen die schade in de buik maken. Ze kunnen de maagwand doorboren waardoor er een buikvliesontsteking kan ontstaan. De hond wordt dan erg ziek.

Onder gasnarcose lag Jaap lekker te slapen en konden wij de maag openen. Met behulp van een steriele magneet konden we vlot alle spijkers uit de maag verwijderen. De maag werd weer dichtgehecht en Jaap kon weer wakker worden.

Bij de nacontrole ging het prima met Jaap. Hij had weinig last van zijn buik en speelde weer ondeugend. De spijkers worden voortaan hoog weggezet, want dit wil Jaap natuurlijk niet nog een keer meemaken....